09-12-06

agressie bij delijn limburg

Opnieuw bussen in Limburg na agressieve overval op chauffeur

HLN UPDATE 17:40  
De chauffeurs van de Limburgse stelplaatsen rijden geleidelijk aan opnieuw uit. Op bepaalde lijnritten zijn er wel nog vertragingen en sommige bussen rijden niet. Eerder op de dag staakten chauffeurs in Bilzen, Genk, Lanaken, Sint-Truiden, Tongeren en Hasselt geen bussen van De Lijn. Aanleiding van de spontane staking was een geval van agressie op lijn 45 vrijdagmorgen in Bilzen.

Injectiespuit
Bij het incident werd een chauffeur door een drugsverslaafde gedwongen om het aanwezige geld af te geven. In een schermutseling kreeg de chauffeur verscheidene steken, vermoedelijk van een injectiespuit. De chauffeur kreeg de nodige bijstand en werd voor verder onderzoek naar het ziekenhuis van Leuven overgebracht. Na het incident legden de chauffeurs van De Lijn in Bilzen in eerste instantie het werk neer. In de loop van de voormiddag breidde de actie uit naar Genk, Lanaken, Sint-Truiden, Tongeren en Hasselt.

Niet het eerste incident
Amper drie weken geleden raakte een buschauffeur van De Lijn in de stelplaats Kinrooi gewond na een incident met een scholier. De Limburgse chauffeurs vragen dat de directie van De Lijn specifiek aandacht aan de Limburgse situatie gaat besteden. Ze vragen in dat verband dat er bijkomende veiligheidsmaatregelen worden genomen zoals de inzet van extra controleurs en de plaatsing van camera's op de bussen.

Begrip
Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn benadrukt dat de directie de ernst van het incident erkent. Maar dergelijke incidenten kunnen zich overal voordoen en blijkbaar ook op een bus, zo luidt het. De woordvoerster zegt ook verheugd te zijn dat de Limburgse chauffeurs het nodige verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag leggen om de klanten die ze vanmorgen naar het werk en naar school brachten ook weer terug naar huis te brengen.

Veiligheidsplan
Nog volgens Loos heeft de directie van De Lijn wel degelijk oren naar de eisen van de chauffeurs voor bijkomende veiligheidsmaatregelen en wil ze daar ook de nodige middelen voor uittrekken. Algemeen directeur Ingrid Lieten van De Lijn komt in de namiddag naar Limburg om de maatregelen in het kader van het veiligheidsplan voor de provincie Limburg toe te lichten. Dat zal gebeuren in aanwezigheid van de chauffeurs en de vakbonden. (belga)

00:15 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.