09-12-06

oostblokkers....

» ’Meer fileleed door Oost-Europese rijders’

ROTTERDAM - De opmars van Oost-Europese chauffeurs zal meer ongelukken op de wegen rond Rotterdam tot gevolg hebben. Automobilisten zullen steeds vaker in kilometerslange files komen te staan.

Voorzitter Klaas de Waardt van de Verenigde Eigen Rijders Nederland (VERN) zegt dat dergelijke ongevallen schering en inslag zullen worden naarmate het aantal Oost-Europese chauffeurs op de Nederlandse wegen toeneemt. Oorzaak daarvan is volgens hem dat Oost-Europese chauffeurs nu eenmaal minder bekwaam zijn dan hun Nederlandse collega's.

Uitgaande van die stelling, wachten de Nederlandse automobilist sombere tijden: de afgelopen twee jaar is het aantal Poolse vrachtwagenchauffeurs bij Nederlandse transportondernemingen meer dan verdubbeld, van 1200 naar 2500. En het eind van de groei is voorlopig niet in zicht.

Volgens De Waardt zijn Oost-Europese chauffeurs ‘ongevalgevoelig', omdat zij niet dezelfde rijopleiding hebben genoten als hun Nederlandse collega's. „Ze belanden soms letterlijk van een tractor op een truck. Logisch dus dat zij steeds vaker betrokken zullen bij ongevallen", aldus De Waardt. Hij pleit ervoor dat Oost-Europese chauffeurs aan dezelfde opleidingseisen moeten voldoen als hun Nederlandse collega's voordat zij de weg op mogen.

De Waardts voorspelling past in een trend die al langer zichtbaar was voor wie hem wilde zien. De Verkeers Informatie Dienst (VID) kwam eerder dit jaar met cijfers waaruit blijkt dat geschaarde en gekantelde vrachtwagens in 2005 extra filedruk op de Nederlandse wegen veroorzaakten. Volgens de VID veroorzaakten toen opmerkelijk veel buitenlandse truckers files door ongevallen. Ofschoon de meeste ongelukken nog altijd worden veroorzaakt door personenauto's (zie kader), is de hinder van een vrachtwagenongeval vaak veel groter en ondervinden automobilisten daar dus ook veel meer last van.

Zo zorgde een van een vrachtwagen afgevallen lading wasmiddel op de ring van Rotterdam vorig jaar mei dagenlang voor verkeershinder. Helemaal toen het spul bij regenval ging schuimen.

(AD)

15:48 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.