11-12-06

 fietsers op busbanen

Fietsers mogen busbanen gebruiken
061211_bussen
©tvb
Borden worden aangepast

Brussel - Tijdens de komende maanden zullen heel wat busbanen in het Brussels Gewest opengesteld worden voor fietsers. Sinds dit weekend is dat al gebeurd voor een aantal busbanen in het centrum van de stad.

De busbanen krijgen daarvoor nieuwe verkeersborden en markeringen. Het Gewest betaalt de aanpassingen en wil 40 van de 187 busbanen openstellen voor de fiets. De fiets op álle busbanen toelaten kan niet: er zijn een aantal regels:

"De busstroken moeten langs huizen lopen, dus niet in het midden van de weg en mogen tegelijkertijd geen trambedding vormen" legt Koen Van Wontergem van de Fietsersbond uit.

Zowel fietser als de buschauffeur moeten zich aan een aantal regels houden, zegt Van Wontergem:

"Een bus mag de fietser voorbijrijden. De fietser mag dan weer niet met twee naast elkaar rijden."

Bij de vervoersmaatschappij MIVB zullen nu alle buschauffeurs ingelicht worden over die nieuwe verkeerswet. Want ook voor hen zal het aanpassen worden.

"De instructies zullen nog eens herhaald worden. De maatregel is nu pas genomen op gewestniveau dus moeten de instructies nog eens opgefrist worden," volgens An Vanhamme van de MIVB.

Minister Smet heeft ook de gemeenten en politiezones geïnformeerd omdat veel busbanen op gemeentewegen liggen.

Koen Van Wontergem van de Fietsersbond is tevreden over de maatregel. "Het is geen surrogaat voor een fietspad. Maar busbanen maken het voor fietsers mogelijk om niet tussen de voertuigen te moeten rijden."

Het openstellen van busbanen voor fietsers is een oude eis van de Fietsersbond.

© FM Brussel / tvbrussel

Ben eens benieuwd met welke discipline de fietsers de busbanen gaan gebruiken,ik vrees weer het ergste,als men ziet hoe ze nu al de meest elementaire verkeersregels aan hun laars lappoen!...En het zullen weer de roekeloze buschauffeurs zijn,die het gedaan zullen hebben in geval van aanrijdingen!!!

23:58 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.