12-12-06

stadswachters en delijn

De Lijn zet stadswachters in voor veiligheid


Wachters mogen straks ook parkeerboetes schrijven

Leuven - De Leuvense politie en De Lijn willen lijnspotters inzetten om drukke haltes en busritten veiliger te maken. ,,Stadswachters zouden die taak voor hun rekening kunnen nemen. Slechts één probleem: wat als de bus het grondgebied Leuven verlaat?'', vraagt hoofdcommissaris Michel Debecker zich af.

Vervoersmaatschappij De Lijn wil meer veiligheid op de bus. Met alle incidenten van de voorbije maanden in het achterhoofd voert De Lijn momenteel besprekingen met de Leuvense politie om zogenaamde lijnspotters in te zetten. Hoofdcommissaris Michel De Becker is gewonnen voor de idee, maar stelt zich toch enkele vragen. ,,We zijn inderdaad met De Lijn rond de tafel gaan zitten om de veiligheid aan drukke haltes en op busritten te verhogen. Stadswachten zouden die taak voor hun rekening kunnen nemen. Ik stel me wel de vraag wat er moet gebeuren als een bus het grondgebied Leuven verlaat, want de stadswachters zijn nu eenmaal in dienst van de stad Leuven. Ook Binnenlandse Zaken is bezig met het concept om zogenaamde gemeenschapswachters in te zetten op bussen. In Leuven kunnen we alleszins al stadswachters inschakelen om de veiligheid te verhogen aan drukke haltes zoals het Fochplein en het Martelarenplein.''

Meer bevoegdheden

Stadswachters zullen in de toekomst trouwens meer bevoegdheden krijgen in Leuven. ,,Stadswachter is een volwaardige job geworden door de aanpassing van het statuut'', zegt hoofdcommissaris Michel Debecker die ook de leiding heeft over de stadswachters. ,,De mensen kregen opleidingen om processen-verbaal op te stellen voor overtredingen op het politiereglement. Dat kan gaan over fout geplakte affiches, maar in de nabije toekomst kunnen de stadswachters ook een proces-verbaal maken voor sluikstorten. We groeien bijzonder snel naar een ,,gemeenschapswacht'' die taken van de politie overneemt. Momenteel mogen stadswachters geen identiteitskaart vragen aan overtreders, maar dat zal veranderen dankzij het nieuwe wetsontwerp dat op de tafel ligt. Bijgevolg zullen stadswachters de taken van de vroegere hulpagenten gaan overnemen in de toekomst. Parkeerboetes uitschrijven is maar één voorbeeld. We spreken dus over een upgrade van de job, zowel voor stadswachters, als voor hulpagenten en inspecteurs van politie. Op die manier zullen agenten meer tijd hebben om repressief op te treden, terwijl stadswachters of gemeenschapswachters eerder sensibiliserend zullen werken, al krijgen ze in de toekomst wel meer bevoegdheden'', besluit hoofdcommissaris Michel Debecker.

 Bart Mertens11/12/2006

00:03 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.