15-12-06

bushokjes en vandalisme.....

Vandalisme lokt vandalisme uit’
061213 clearchannel
©sv
een ClearChannel-bushokje
 

Brussel - De internationale mediagroep ClearChannel spendeert in België elk jaar een kwart miljoen euro om de vernielingen aan wachthuisjes bij bus- en tramhaltes te herstellen. Opvallend is dat veertig procent van dat budget naar het Brussels gewest gaat. ClearChannel beheert zo’n 460 bus- en tramhokjes, verspreid over zestien Brusselse gemeenten.

Uit cijfergegevens blijkt dat ClearChannel de hoofdmoot van zijn budget, zo’n 45 procent of 112.500 euro, investeert in Wallonië. Vlaanderen heeft niet meer dan vijftien procent van het budget, of 37.500 euro, nodig om orde op zaken te stellen. Vergeleken met Vlaanderen en Wallonië heeft het Brussels gewest dus zwaar te kampen met vandalisme. In zestien van de negentien gemeenten beheert ClearChannel de wachthokjes (niet in Brussel-stad, Vorst en Elsene); maar liefst vijf Brusselse gemeenten komen voor in de nationale ClearChannel-toptien van steden en gemeenten met het hoogste ‘bushokjesvandalisme’. Ukkel is koploper, gevolgd door Evere (vierde plaats), Sint-Pieters-Woluwe (zevende), Molenbeek (achtste) en Jette (tiende) (zie tabel rechts onder). Vooral de buurt rond de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en andere studentenwijken zijn, samen met de grote lanen en de invalswegen van Brussel-stad, sterk vandalismegevoelig.

“De vandalen zijn nu eenmaal heel dikwijls studenten. Vooral in de buurten waar er veel studenten zijn, heb je veel vandalisme. Ik kan ergens wel begrijpen dat het leuker is om met een koevoet zo’n bushokje open te breken en zo de poster te bemachtigen, in plaats van ons te bellen voor een gratis poster,” zegt Béa­trice Moës, directeur Development van ClearChannel Belgium.

Vooral de posters in de verlichte publiciteitspanelen zetten mensen aan tot vandalisme. Velen van hen weten niet dat ze de posters gratis kunnen bestellen bij ClearChannel (door te bellen naar 02-247.05.15) en dat ze daarna op afspraak de posters kunnen afhalen in het atelier aan de Werkhuizenkaai 163 in Brussel.

Gesofistikeerd
De meeste herstellingen gebeuren aan de ruiten van de schuilhuisjes, ondanks het feit dat die glasplaten maar liefst een centimeter dik zijn en van stevig materiaal zijn gemaakt.
De krassen op de ruiten, erin gekerfd met scherpe voorwerpen, vormen het tweede grootste probleem. Andere veel voorkomende vormen van vandalisme zijn het bespuiten van de schuilhuisjes met graffiti en het beschadigen en losrukken van de zitbanken.

“Tegen het stukslagen van de ruiten kun je niets beginnen,” zegt Béatrice Moës. “De ruiten zijn nu al zo dik als maar mogelijk is, daar kun je dus heel weinig aan veranderen. Tegen krassen kun je ook niets doen. Graffiti bestrijden we door de ruiten schoon te maken met geïoniseerd water, waardoor de spuitbussen er minder vat op hebben. Het niveau van vandalisme wordt gewoonweg meer en meer gesofistikeerd, we kunnen er niet tegenin blijven gaan.” Zo is er tegenwoordig meer gebruik van graffiti met bijtend zuur, wat om een nieuwe vorm van bestrijding vraagt.

ClearChannel heeft een team van mensen in dienst die niets anders doen dan al de beschadigde wachthuisjes herstellen. Naast de dienst die de bushokjes permanent onderhoudt en wekelijks reinigt, beschikt ClearChannel per regio over een aantal supervisors. Die mensen rijden de hele dag in de stad rond om de staat van de wachthuisjes te controleren. Bij schade bellen ze naar de centrale, die er dan de herstelploeg op afstuurt. Voor het Brussels gewest zijn er twee supervisors in dienst. In de praktijk is het niet altijd mogelijk om een gevandaliseerd wachthuisje binnen de 24 uur te herstellen, ook al zou dat moeten.
“Als er bijvoorbeeld één ruit met graffiti is beklad en als je die graffiti niet snel verwijdert, dan mag je er zeker van zijn dat de week nadien alles volgespoten is,” zegt Moës. “We hebben er alle belang bij om de graffiti zo snel mogelijk te verwijderen, want vandalisme roept vandalisme op.”

Sigrid De Roy @ Brussel Deze Week

01:24 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.