23-12-06

 positieve discriminatie bij delijn?

De Lijn maakt streefcijfers 2010 bekend

za 23/12/06 - Tegen 2010 zou zeker een op de vier chauffeurs bij De Lijn een vrouw moeten zijn. Dat heeft de directie van De Lijn afgesproken met de vakbonden. Allochtonen moeten tegen dan minimaal vier procent van het personeelsbestand uitmaken.

De Lijn had eerder al laten weten dat het streefcijfers voor vrouwen en allochtonen onder zijn werknemers wilde invoeren.

De Lijn
(foto Belga)

Gisteren hebben de directie en de vakbonden van De Lijn de precieze cijfers vastgelegd. Die staan vandaag in de krant De Standaard.

Voor allochtonen werden cijfers afgesproken per provincie en voor de centrale diensten van De Lijn.

Antwerpen en Limburg hebben de hoogste streefcijfers, omdat het potentiële aantal allochtone werknemers daar het hoogste is.

In totaal moet in 2010 vier procent van de werknemers allochtoon zijn.

Voor vrouwen werden cijfers opgesteld per functie: 25 procent bij de chauffeurs, 40 procent bij de bedienden, 7,8 procent bij de controleurs en 33 procent bij de kaderleden.

"We gaan onze normen niet verlagen"

De Lijn staat erop dat de streefcijfers gehaald zullen worden. Daarom zullen vrouwen en allochtonen voorrang krijgen bij indienstnemingen zolang het cijfer nog niet bereikt is.

Ingrid Lieten
(foto Belga)

"Maar het is absoluut niet de bedoeling om onze normen te verlagen, dat we bijvoorbeeld een domme vrouw kiezen boven een slimme man", zegt directeur-generaal Ingrid Lieten (foto).

"Als de kandidaten gelijkwaardig zijn, gaan we de voorrang geven aan een vrouwelijke of een allochtone sollicitant."

"We gaan ook veel beter ons best moeten doen om vrouwen en allochtonen te overtuigen om zich kandidaat te stellen voor een baan bij De Lijn."

"We moeten ook onderzoeken welke negatieve arbeidsomstandigheden hen er eventueel van weerhouden om zich kandidaat te stellen bij De Lijn."

Uit een enquête blijkt dat vrouwen vooral problemen hebben met onregelmatige dienstroosters en met kinderopvang. Daar wil De Lijn werk van maken.

 

Interview daaromtrent met Ingrid Lieten,hoofd van "de lijn",én videoverslagen zijn te zien op...

http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/nieuws/...#

 

23:47 Gepost door vanhoolke in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.